Blog

Beneficii si riscuri in tratamentul pentru epilare definitiva cu laser

 • Epilare-definitiva-laser

In cazul in care te-ai decis sa faci epilare definitiva cu laser trebuie sa stii ca aceasta procedura functioneaza diferit, in functie de fiecare individ in parte.

Este recomandat sa apelezi la o clinica specializata, unde tratamentul pentru epilare definitiva se realizeaza de catre un medic dermatolog cu experienta in utilizarea laserului. De asemenea aparatul ar trebui sa fie certificat, pentru a evita tratamente cu aparate neomologate, de o calitate indoielnica, care iti pot face mai mult rau decat bine.

Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la tehnologia pentru epilare definitiva cu laser datorita avantajelor incontestabile pe care le ofera. In acelasi timp, este bine sa fii informata si in ceea ce priveste unele riscuri ce vor fi enumerate mai jos.

AVANTAJE ale tratamentului pentru epilare  definitiva cu laser:

 • Disparitia cu pana la 90% a firelor de par;
 • Timpul de efectuare al tratamentului este foarte mic, in jur de 2-3 minute pt o zona mica (mustata sau axila), 10 minute pentru zona inghinala si maxim 30 minute pentru picioare (lung);
 • Sedintele se fac o data la 3-4 saptamani;
 • Tratamentul nu este dureros pentru ca metoda este una complet neinvaziva (se aplica un gel de ecografie inainte de procedura);
 • Tratamentul pentru epilare definitiva consta in minim 6 sedinte iar intretinerea se face o singura data pe an;
 • Se elimina foliculita;
 • Costul tratamentului este acelasi cu cel al epilarii cu ceara pe o perioada de 2 ani, dar rezultatele sunt incomparabile.

 

RISCURI  ale tratamentului pentru epilare definitiva cu laser

Pielea epilata cu laser poate deveni mai inchisa sau mai deschisa la culoare in functie de fenotipul fiecaruia. Cicatricile, tatuajele sau alunitele pot fi deranjate, pot aparea infectii virale, umflaturi, eritem. In unele cazuri izolate s-a raportat cresteri ale firului de par, dupa un interval de doi ani.

In cazul pacientilor  care  prezinta antecedente legate de virusul herpetic (HSV 1, HSV 2), se recomanda tratament antiviral (Aciclovir, Zovirax, Valtrex) pentru profilaxie.

Tocmai din acest motiv recomandam ca tratamentul de epilare definitiva cu laser sa fie efectuat sub atenta supraveghere a unui medic dermatolog care poate minimiza riscurile si, de preferat, intr-o clinica specializata cu cel putin 5 ani de experienta in domeniu.

Cum functioneaza epilarea definitiva cu laser?

Caldura si lumina laserului distrug,  prin incalzire, foliculii de par.  Laserul tinteste melanina, pigmentul, deci punctul inchis la culoare. Persoanele cu parul mai inchis la culoare, deci cei care au mai multa melanina, se bucura de un succes mai mare al efectelor laserului. Pe de alta parte, pentru persoanele cu tenul deschis, e posibil ca laserule sa nu fie la fel de eficient.

 

Cum ne pregatim pentru epilarea definitiva?

 • Epilarea definitiva nu se face pe pielea bronzata! Cu 2 saptamani inainte de tratamentul cu laser nu este recomandat sa va expuneti la soare/solar deoarece pot aparea arsuri sau hipopigmentari (pete albe) care vor disparea dupa 2-3 luni;
 • Cu o saptamana inainte de tratamentul pentru epilare definitiva cu laser nu ar trebui folosite creme autobronzante! Inainte de sedinta de epilare definitiva cu laser trebuie indepartata orice urma de autobronzant;
 • Trebuie evitatata expunerea la soare/solar 4-6 saptamani, inainte si dupa tratament, pentru a reduce riscul de hiperpigmentare (pete inchise la culoare);
 • Este indicata folosirea cremelor fotoprotectoare (SPF 50+) pe toata durata tratamentului (chiar daca nu va expuneti la soare), in special pe zonele fotoexpuse direct (fata, gat, brate);
 • Inainte de procedura de epilare definitiva este interzisa epilarea cu ceara/epilator electric/penseta sau decolorarea firelor de par timp de 4-6 saptamani. Melanina (pigmentul care confera culoare parului, pielii) prezenta in foliculi, reprezinta tinta pentru fasciculul laser. Se recomanda folosirea lamei de ras pentru inlaturarea pilozitatii.

 

Cand se observa primele rezultate?

Rezultatele unei sedinte laser nu se observa imediat. La 10-14 zile dupa sedinta laser incep sa se detaseze o parte din firele de par din zona tratata. Acestea pot cadea singure sau pot fi indepartate prin spalare sau stergere cu un burete umed. Odata distrusi anumiti foliculi, din ei nu vor mai creste alte generatii de fire de par. Vor mai creste insa, fire din foliculii care nu au fost distrusi. Acesti foliculi vor fi distrusi treptat la sedintele viitoare.

In cazul tratamentului de epilare definitiva cu laser  sedintele se fac la interval de 3-4 saptamani.

De cate sedinte este nevoie pentru eliminarea parului?

Numarul sedintelor laser variaza de la pacient la pacient in functie de: numarul firelor de par, culoarea si grosimea acestora, fototipul cutanat (mentionam ca persoanele cu fototip cutanat mai mare sau egal cu patru au nevoie de mai multe sedinte), profilul hormonal al fiecarui pacient, eventualele terapii sistemice efectuate si reactivitatea individuala. Pentru obtinerea de rezultate optime (distrugerea pilozitatii in procent de 80-90%) se recomanda efectuarea unui numar de 8-10 sedinte pentru zone precum membre inferioare si superioare, inghinal, axila si 10-12 sedinte pentru zonele faciale (mustata, barbie, perciuni, gat, fata integral). Este foarte importanta efectuarea sedintelor de intretinere (1-2 sedinte pe an) pentru permanentizarea rezultatelor.

Cu toate ca sunt luate in calcul aceste riscuri, avantajele tratamentului de epilare definitiva cu laser sunt pe masura, avand in vedere faptul ca, pe termen lung, vei renunta la metodele de epilat clasice, costisitoare si obositoare.